Final Conference QUALIFY – Quality standards and authenticity to foster competitiveness of agrifood SMEs
Lloc: Aula Magna de la Casa de Convalescència. Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Data: 4 de maig de 2023
Lloc: Aula Magna de la Casa de Convalescència. Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Data: 4 de maig de 2023
El 14 de febrer, es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat una versióactualitzada del Codi de Dret Agroalimentari (Agroalimentació i Normativa deDesenvolupament). Al document, s’han recollit totes les disposicions que regulen els diferentsaspectes relacionats amb el sector agroalimentari espanyol i els seusdiferents subsectors per posar a disposició dels diferents operadorsjurídics una eina eficaç per…
Article publicat a El Punt Avui el passat 22 de desembre , per Abel Mariné. Pels carrers de les ciutats, sobretot al vespre o ja de nit, hi ha repartidors de menjar a domicili, amb moto o bicicleta, fent la seva feina. Respon a una demanda que el tancament per la covid va incrementar, amb…
El 15 de novembre de 2022 es va celebrar a Girona el quart Congrés del V Fòrum Carni. Ressenya per Joan Tibau.
El 27 i 28 d’octubre de 2022 va tenir lloc a Gijón/Xixòn, la 18a reunió de la Sociedad Española de Seguridad y Calidad Alimentarias (SESAL). Ressenya de Catherine Vidal
Del 17 al 21 d’octubre d’enguany, s’ha celebrat a Roma el segon Fòrum Mundial de l’Alimentació. Ressenya de Ricard Celorio-Sardà.
Els nutricionistes i dietistes per prescriure una dieta, ja no es poden limitar a recórrer a les normes o guies estàndard, que només consideren les diferències en funció del sexe biològic.
Introducció de l’article que sortirà publicat a la propera revista ACCA per a socis coordinat per M.Rivero i E.Vidal
Convocat el Premi M. del Carmen de la Torre Boronat de l’ACCA (per a estudiants) en el marc de la convocatòria dels Premis Sant Jordi 2023, en el XCII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’Institut d’Estudis Catalans. Termini d’admissió de candidatures: 2 de desembre de 2022, a les 13 hores Més informació:
Article publicat a El Punt Avui el passat 22 d’abril de 2021 , per Abel Mariné. Una empresa internacional del món alimentari ha afirmat que les deu tendències de l’any 2022 en alimentació inclouen la salut i la simplicitat, i que una d’aquestes és l’increment del flexitarianisme, que és un vegetarianisme light, amb pocs aliments…
Ja podeu consultar online el nou volum de la revista TECA http://revistes.iec.cat/index.php/TECA/issue/view/10007 TECA (Tecnologia i Ciència dels Aliments) és la revista que publica anualment l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) sobre el món alimentari, amb la finalitat de donar servei a tots els professionals vinculats a aquest àmbit. L’objectiu de la revista és presentar…
Article publicat a El Punt Avui el passat 28 de desembre del 2021 , per Abel Mariné. En nutrició hi ha pocs consensos tan clars com que cal menjar fruita i verdura. El terme verdura se sol fer servir amb una certa imprecisió. En rigor, es refereix als vegetals dels quals es consumeixen les parts…
Article publicat a El Punt Avui el passat 28 d’agost del 2021, per Abel Mariné. Des de fa unes setmanes sabem que hi ha un problema de contaminació per òxid d’etilè en alguns aliments, com gelats i llavors de sèsam, i també en el coriandre o celiandre (planta emprada com a condiment) i en els…
Article publicat a El Punt Avui el passat 30 d’abril de 2021, per Abel Mariné. Mengem per satisfer la gana, però les característiques organolèptiques o sensorials dels aliments, que són les que influeixen en el gust (sabor), l’olfacte (aroma), la vista (color, aspecte), el tacte (textura) i l’oïda (soroll que percebem quan masteguem una cosa…
L’oli d’oliva i la classificació Nutriscore Columna num 58 publicada el dia 20 de febrer al diari ARA per Claudi Mans ¿Com es pot fer que l’oli d’oliva surti millor a la classificació Nutriscore? Això no té solució, perquè és un problema mal plantejat. El Nutriscore és un sistema de punts que atorga als aliments…
Guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Guia per a famílies i escoles ” publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta publicació s’estructura en un recorregut sobre la importància de l’alimentació en la infància, l’aprenentatge d’hàbits en família i el rol del menjador escolar en tot el procés educatiu. La guia facilita informació,…
El dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, establert per l’ONU des de l’any 2015. L’objectiu és fomentar una major participació de les dones i les nenes en la ciencia,promoure la igualtat en l’educació i reconèixer la contribució d’aquestes dones que han col·laborat a…
Segon recull d’entrades del blog d’en @ClaudiMans, per descarregar en PDF, dedicat a les etiquetes. Tal i com diu a l’introducció, les etiquetes són una font d’informació química i nutricional molt notable, i que poden ser un bon recurs pedagògic a qualsevol edat. L’actimel et defensa?, Pagar pel que no hi ha, Aigua electrolítica, Compres…
Article publicat a El Punt Avui el passat 31 de desembre del 2020 , per Abel Mariné. La pandèmia de la Covid posa en evidència una altra pandèmia, l’obesitat, a la qual sembla que ja estem acostumats o resignats. Les persones amb sobrepès i, sobretot, les realment obeses, són més sensibles i propenses a…
Mètode és una revista dedicada a la divulgació de la ciència i al seu estudi. Editada per la Universitat de València Compartim un monogràfic escrit per Gemma Salvador, membre de la junta de l’ACCA, juntament amb Maria Manera, en el que ens parlen sobre les guies alimentàries Les guies alimentàries són eines d’educació basades en l’evidència…
La Comissió Internacional d’Especificacions Microbiològiques en Aliments (ICMSF) ha publicat l’opinió científica: “Opinió de l’ICMSF sobre SARS-CoV-2 i la seva relació amb la seguretat alimentària”. Segons aquesta, fins a la data, no hi ha una relació provada entre el consum d’aliments i el COVID-19. També hi ha pocs informes sobre la presència del virus SARS-CoV-2…
Article publicat a El Punt Avui el passat 4 de setembre del 2020 , per Abel Mariné. Aquest títol és prematur, però la pandèmia ja ha influït en la nostra manera de veure i consumir el menjar, i pot condicionar bona part de la producció d’aliments del futur. Diversos fets i debats així ens ho…
La Comissió Europea va aprovar el passat 20 de maig un parell de noves estratègies, en el marc del Pacte Verd Europeu, una sobre biodiversitat per tornar a posar la naturalesa en les nostres vides i una altra anomenada «Del camp a taula» per recuperar un sistema alimentari just, sa i respectuós amb el medi ambient. Totes dues…
El concepte “Ultraprocessats” La Fundació Triptolemos ha redactat un informe sobre el concepte aliment ultraprocessat, degut a la confusió que genera aquesta classificació entre la ciutadania. INFORME sobre CLASIFICACIÓN de ALIMENTOS: El concepto “ULTRAPROCESADOS”
Article publicat a El Punt Avui el passat 21 de febrer del 2020 , per Abel Mariné. La revista El Temps ha publicat El món en 2020, traducció al català del balanç i, sobretot, les perspectives, que The Economist aborda cada any sobre política, economia, cultura i ciència d’abast mundial. Entre els articles que inclou,…
Article publicat a El Punt Avui el passat 17 de gener del 2020 , per Abel Mariné. Per raons nutricionals és recomanable menjar peix, i per raons mediambientals i socials hem de procurar, sempre que sigui possible, consumir productes de proximitat. Però les tendències de la nostra societat no ho faciliten, i no hi ha…
Article publicat a El Punt Avui el passat 8 de novembre del 2019 , per Abel Mariné. Que hi ha modes en alimentació és un fet sabut i constatable. Darrerament, està pujant molt la cotització de l’alvocat, al qual ja li adjudiquen la condició de “superaliment”. Aquest terme, com explicava en un article del juliol…
Article publicat a El Punt Avui el passat 4 d’octubre del 2019 , per Abel Mariné. S’han publicat dos llibres entorn de la cuina: Science & Cooking Wiorld Congress Barcelona 2019, sobre el congrés mundial de ciència i cuina celebrat aquest any a la Universitat de Barcelona (UB), amb textos d’Axel Bidon-Chanal i del…
Article publicat a El Punt Avui el passat 30 d’agost 2019 , per Abel Mariné. Per a la Unió Europea, i sobretot per al Regne Unit, les conseqüències econòmiques i socials del Brexit són objecte de debat, no gaire serè. Segurament que no hi guanyarà ningú, en un tema en què sembla dominar més l’estómac que el…
José Juan Rodríguez, expert en nutrició i seguretat alimentària i membre de la junta d’ ACCA respon preguntes sobre els recents casos de Listeria al diaria “El Pais” Veure tota l’entrevista a: https://elpais.com/sociedad/2019/08/20/actualidad/1566327188_901302.html
Informe: La política fiscal en el pan y otros alimentos: la paradoja española Gemma Salvador, de l’ ACCA, membre de la junta de l’ ACCA va participar en l’elaboració d’aquest informe científic que sol·licita al Govern l’unificació i reducció de l’IVA dels pans integrals i de fibra del 10% al 4%, per fomentar-ne el…
Publicat a la columna del diar ARA 12 de juliol per Claudi Mans Quants elements hi ha en un aliment? Liebig, al segle XIX, va adonar-se de la importància del nitrogen i el fòsfor en el creixement de les plantes. Més endavant s’ha anat veient la necessitat que tenen els éssers vius de certs…
Article publicat a El Punt Avui el passat 21 de juny de 2019 , per Abel Mariné. El 5 de juny es va celebrar una taula rodona sobre la situació i la gestió de la seguretat alimentària a Catalunya, presentada per Joan Guix, secretari de Salut Pública. Hi van intervenir ponents de diversos departaments de l’administració…
L’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 7 de juny el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, com una data per recordar la importància de treballar per reduir les malalties que són transmeses pels aliments. La designació del Dia Mundial de la Seguretat Alimentària té per objecte contribuir a incrementar la consciència de totes…
Article publicat a El Punt Avui el passat 17 de maig de 2019 , per Abel Mariné. Aquest 7 de maig es va presentar, a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el llibre Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics, editat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), societat filial de l’IEC, i el Centre Català…
Article publicat a El Punt Avui el 5 d’abril de 2019 , per Abel Mariné. Un estudi publicat al Journal of Industrial Ecology per J.F. Bozeman i col·laboradors, de l’Institut de Ciència i Política Ambiental de la Universitat d’Illinois, i del Departament de Psicologia de la Universitat Estatal de Chicago, fet amb ciutadans dels Estats Units distingint entre…
Article publicat a El Punt Avui el’1 de març de 2019 , per Abel Mariné. Una comissió de la revista The Lancet ha publicat un informe sobre la sindèmia global d’obesitat, subnutrició i canvi climàtic. Es considera sindèmia la sinergia entre epidèmies, en aquest cas tres pandèmies que afecten pràcticament tots el països del món, rics…
Avui dia mundial contra el càncer ens fem ressò de l’article publicat a la revista Investigación y Ciencia del mes de febrer, per Rosaura Farre. En l’article es qüestiona la pregunta Fins a quin punt les carns vermelles i processades causen tumors colorrectals? Rosaura Farré és catedràtica jubilada de nutrició i bromatologia de la Facultat…
Article publicat a El Punt Avui el 25 de gener de 2019 , per Abel Mariné. L’alimentació i les seves repercussions sobre la salut s’han de valorar segons dades científiques, que inclouen dubtes i incògnites, però que es regeixen per l’observació i l’experimentació, plantejades amb rigor i avaluades…
Article publicat a El Punt Avui el 21 de desembre de 2018, per Abel Mariné. El proppassat dia 12, el rector de la UB, amb Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i el degà, inaugurà, a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, l’exposició que porta el títol d’aquest article, sobre la represa del…
Article publicat a El Punt Avui el 16 de novembre de 2018, per Abel Mariné. El títol d’aquest article, l’he manllevat del professor Claudi Mans, que fa un temps manifestava la seva preocupació per les prevencions de molts consumidors, la majoria sense motiu, per diversos components dels aliments. Hi ha persones realment al·lèrgiques o intolerants a determinats…
Article publicat a El Punt Avui el 12 d’octubre de 2018, per Abel Mariné. El filòsof Francis Bacon ja deia que “és indubtable que una alimentació ben triada pot prolongar la vida en la majoria dels casos”. Es va parlar d’aquesta tria el 5 d’octubre passat, en la jornada Salut, alimentació i exercici físic, organitzada per…
Publicat a la columna del diar ARA del passat 23 de setembre per Claudi Mans ALIMENTACIÓ 5S El passat juny s’ha fet a Barcelona el XVII Congreso de la Sociedad Española de Nutrición i la X Jornada de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA-IEC). El títol de l’activitat era Alimentació 5S, i les cinc…
Article publicat a El Punt Avui el 7 de setembre de 2018, per Abel Mariné. A l’article Qüestió de noms, ja em referia al fet que també en alimentació “el nom fa, o no, la cosa”, arran del fet que França havia prohibit aplicar el vocabulari carni a aliments vegetarians. És contradictori que els detractors de les…
Article publicat a El Punt Avui el 3 d’agost de 2018, per Abel Mariné. El títol d’aquest article s’ha manllevat del que va publicar el setembre de 2014 l’expert en ciència i cuina Pere Castells a la revista Investigación y Ciencia, en el qual, entre altres coses, es referia a interessants propostes que ha fet en aquest…
Article publicat a El Punt Avui el 29 de juny de 2018, per Abel Mariné. Fa poc s’ha celebrat la tercera edició del Benvingut a Pagès. Com explicava aquest diari, es tracta d’un cap de setmana que serveix per apropar el món rural i el sector primari en general als ciutadans, en el qual pagesos,…
Article publicat a El Punt Avui el 25 de maig 2018, per Abel Mariné. L’Assemblea Nacional de França ha decidit prohibir el vocabulari carni per descriure aliments vegetarians. Per tant, quan la norma corresponent s’apliqui, no es podran denominar hamburgueses les “hamburgueses veganes”, a base de derivats de soja o altres ingredients, per exemple, ni “bistecs”…
Article publicat a El Punt Avui el 27 d’abril de 2018, per Abel Mariné. Fake News “Avui en dia no es pot creure res del que publiquen els diaris. La mateixa veritat es fa sospitosa quan apareix en aquest vehicle contaminat. Només els que estan en situació de confrontar els fets que coneixen amb les mentides…
100 preguntes de Química Quotidiana La química és present en gairebé tots els moments de la nostra vida, des de la cambra de bany al vehicle, als àpats, quan estem malalts, en la vivenda o als nostres hobbies. En aquest llibre hi trobareu cent respostes sobre química, productes i processos químics quotidians, procurant distingir…
Els fregits poden salvar el planeta, i no és broma! Segurament moltes persones que es dediquen a promocionar una alimentació saludable a la vegada que respectuosa amb el medi ambient, tenen sentiments contradictoris al llegir l’article publicat a la prestigiosa revista “Nature Communications” el passat mes d’octubre, i no és per menys! I es que…
El passat 29 de novembre es va celebrar a l’institut d’Estudis Catalans la IV Jornada “Mengem Sa: Dietes o modes?”, que s’engloba dins el cicle organitzat per les acadèmies “Els aliments”. Aquest cicle que va començar al passat més d’octubre s’allargarà fins al mes de març de 2018, ens fa una immersió a les tendències…
Sobre la última polèmica del glifosat, Carmen Vidal, Estanislau Fons, Claudi Mans i José Juan Rodríguez, han preparat aquest article per aclarir tots els dubtes al respecte. Què és el glifosat? El glifosat és un herbicida àmpliament utilitzat per a l’eliminació de les males herbes, especialment les perennes. Aquest producte és un compost organofosforat de nom…
El passat dia 27 de novembre, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la Jornada Tècnica “Iniciatives per a la reducció del malbaratament en el sector agroalimentari”, Montserrat Rivero, va participar en la presentació de la jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de…
Article publicat a El Punt Avui el 27 d’octubre de 2017, per Abel Mariné. Xocolata amb oli En el congrés de la Societat Europea de Cardiologia celebrat a finals d’agost a Barcelona, es va presenta un estudi, liderat per Rosella di Stefano, de la Universitat de Pisa, sobre els efectes cardiovasculars beneficiosos d’una xocolata negra amb un…
El passat dia 31 d’octubre va tenir lloc la Jornada organitzada per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta jornada es van tractar els mites alimentaris, un tema de suma actualitat ja que cada cop més sentim notícies i opinions sobre diversos aliments, a vegades sense fonament.…
Escrit per José Juan Rodríguez Jerez, professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest article es va publicar al blog Infooders el passat 18 d’octubre de 2017. Pots consultar l’article original aquí. Els passats dies 5 i 6 d’octubre de 2017 es va celebrar a Girona la 13ª Reunió Anual de la Societat Espanyola…
Escrit per Abel Mariné, professor emèrit de nutrició i bromatologia del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona. Aquest article es va publicar a El Punt Avui el 18/08/2017. Les actuals tendències cap a una alimentació més natural sembla que haurien de comportar una reducció de l’ús d’additius alimentaris, però no és…
Fa uns mesos de l’alarma, exagerada, sobre els riscos de l’oli de palma. Laia Bruguera s’hi referia l’11 d’abril en aquest diari (“L’oli més polèmic”). Sovint, els “escàndols alimentaris” s’obliden, però aquest, de moment, no. Molta gent refusa els productes que en porten perquè sembla haver quallat la idea que té efectes negatius, sense valorar les dosis.