En el Dia Mundial de l’Alimentació i sota el lema d’One Health l’ACCA va voler fer un debat per evidenciar la necessitat de pensar de manera global per tots els actors que influeixen en la salut del planeta.

El concepte One Health (una sola salut) reconeix que hi ha una interdependència entre la salut humana, la sanitat animal i els ecosistemes. Una Sola Salut inclou la salut ambiental i dels ecosistemes, les malalties no infeccioses i cròniques, l’ús del sòl, malalties infeccioses i la resistència als antimicrobians i la biodiversitat. Per qualsevol política en l’àmbit de la salut publica per tenir èxit i garantir el futur ambiental ha de ser global i transdisciplinàries.

La inauguració de l’acte va anar a càrrec de Montse Rivero, presidenta d’ACCA, que va fer un repàs de la situació mundial respecte l’alimentació i de les causes que fan necessari mantenir un dia mundial sobre aquest tema. La conferència va ser coordinada per Joan Tibau, vocal de la junta, que va destacar la importància del concepte One Health i va donar pas als ponents.

En primer lloc, Marc Viñas, investigador d’IRTA, va tractar sobre la “Importància de les comunitats microbianes en la salut ambiental dels agrosistemes“. També va destacar el concepte de la biomassa planetària i la seva importància per la salut del sòl i de tots els habitants de l’ecosistema. En segon lloc, va intervenir Júlia Vergara, experta en zoonosi i investigadora de CReSA, que va explicar les “Relacions entre salut animal i salut humana” i com en el món global les infeccions es mouen per tota la geografia mundial i encara més degut al canvi climàtic. En tercer lloc, Laila Darwich, investigadora i professora de la UAB va fer la seva ponència sobre “Resistència als antibiòtics i salut” en què va demostrar com estem escampant soques de microorganismes resistents als antibiòtics per tot l’ecosistema, evidenciat en aus salvatges, i el risc que això representa pels humans. Finalment, Robert Save, investigador d’IRTA i ICEA va exposar el tema d'”Agricultura, producció d’aliments i salut humana” en què va fer una reflexió de com hem d’enfocar el futur de l’agricultura tenint en compte tots els factors que hi incideixen i les grans repercussions que poden tenir.