En un context en què la proliferació de fake news a través de plataformes digitals afecta diverses àrees de la societat, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimantació (ACCA) ha decidit sumar-se a la lluita contra la desinformació en l’àmbit de les ciències de l’alimentació. L’ACCA ha establert una col·laboració amb el projecte “Alimenta’t amb Ciència”, una iniciativa que té com a objectiu crear i difondre material audiovisual, a través de xarxes socials (X o Twitter, Instagram, YouTube i TikTok) per combatre la propagació de fake news relacionades amb aspectes clau de la nutrició, innocuïtat, tecnologia i sostenibilitat alimentària.

El projecte “Alimenta’t amb ciència” està coordinat per la Dra. Carolina Ripolles-Avila i el Dr. Oriol Comas-Basté, dos joves investigadors i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB), respectivament, i, també membres de l’ACCA. La iniciativa té com a pilars fonamentals la participació de professors i investigadors considerats Key Opinion Leaders (KOLs) en les universitats i centres de recerca de Catalunya. Aquests experts responen a les inquietuds de la població des de l’evidència científica, proporcionant informació precisa i basada en la investigació.

Fins a la data actual, sis membres de l’ACCA han decidit unir-se activament al projecte, quatre d’ells formen part de la junta. Oriol Comas, Robert Soliva, José Juan Rodríguez, Eulàlia Vidal, Mari Carmen Vidal i Mariluz Latorre s’han compromès a contribuir amb la seva experiència i coneixement a la creació de contingut que contrasti la desinformació en l’àmbit agroalimentari.

A través d’aquesta col·laboració entre l’ACCA i “Alimenta’t amb Ciència”, es busca promoure la consciència sobre la importància de basar les decisions alimentàries en informació verídica i científica, contribuint a la construcció d’una societat més informada i saludable.