Expert en seguretat alimentària, especialment en tot allò relacionat amb el control de superfícies, formació i eliminació de biofilms, transferència del coneixement i comunicació científica.
Llicenciat en Veterinària per la Universitat de Saragossa (1987), Doctor en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (1992), postgrau en higiene i microbiologia dels aliments per l’Institut Pasteur (Lille – França) (1992) i postgrau en nutrició humana per la Universitat de Navarra (1995). Des de l’any 1994 és Professor Titular de Nutrició i Bromatologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les seves àrees de recerca són:
Seguretat Alimentària: Comunicació i gestió del risc, així com detecció de microorganismes en els aliments, amb especial interès en els mecanismes de creixement, control i detecció per tècniques ràpides.
Higienització: Neteja i desinfecció, formació de biofilms, detecció i control.
De moment, ha publicat tant articles de recerca (50) com capítols de llibres (5), llibres complets (2) i articles de divulgació (250) i més de 50 comunicacions a congressos. D’aquestes, més de 50% com a ponent convidat. També ha dirigit 14 tesis doctorals i actualment n’està dirigint 4 més.
Entre els anys 2001 i 2006, va ser el coordinador científic de la pàgina web: www.consumaseguridad.com. Des de l’any 2009 és col·laborador al diari científic digital Global Talent: www.en.globaltalentnews.com/reflection/tribunes/fa22/JJ-Rodriguez-Jerez/. Actualment és el coordinador científic de la pàgina web Mapa de Perills, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) (mapaperills.uab.cat) i de www.infoodders.com. És assessor científic de diverses empreses de caràcter nacional i internacional.
Tota la seva activitat investigadora s’ha mantingut gràcies a ser investigador principal en projectes d’investigació nacionals, europeus i internacionals i per la signatura de nombrosos convenis de recerca amb empreses.
A més, és expert en transferència de coneixement entre la universitat i l’empresa. En aquest sentit, és coautor de 7 patents i ha ajudat a la creació d’una Spin-off de la UAB.