Els dies 4, 5 i 6 de març ha tingut lloc el Science & Cooking World Congress (Barcelona 2019). Aquest congrés forma part del Tercer Congrés Català de la Cuina emmarcat en l’eix de debat 4. La seu del congrès ha estat en l’emblemàtica Aula Magna ubicada al edifici històric de la Universitat de Barcelona, situat a la Plaça Universitat de Barcelona. L’assistència ha estat de més de 200 persones i de més de 50 ponents.
El programa ha inclòs des de conferències, taules rodones, sopars i altres activitats…Ha volgut incloure la ciència i la cuina des de diferents visions a través del món, des de contrades americanes fins a europees i una petita puntual visió asiàtica
El Science and Cooking World Congress Barcelona 2019 estableix uns premis anuals, els Sferic Awards,per guardonar científicament una tècnica culinària que hagi contribuït o pugui contribuir a la innovació científica en l’àmbit gastronòmic. En aquesta primera edició del congrés s’han donat premis corresponents al període 2000-2018. Pere Castells, membre de la junta de l’ ACCA és un dels impulsors d l’esdeveniment. Entregava els premis la presidenta de l’ ACCA, Montserrat Rivero, i s’ han donat a personalitats com:
- Premi 2002 a Heston Blumenthal de The Fat Duck (Londres)
- Premis 2003 i 2005 a Ferran Adrià d’ElBulli
- Premi 2004 a Joan Roca, d’El Celler de can Roca
- Premi 2007 a Homaro Cantu, de Moto (Chicago). Recullen el premi Katie Cantu i Derrek Hull.
Altres membres de la junta de l’ACCA com Abel Mariné , Claudi Mans i MªCarme Vidal, han participat també activament en aquest congrés formant part del comitè científic..
Uns quants moments dels Sferic Awards:
En el marc del congrés s’ ha anunciat el MANIFEST “SCIENTIFIC GASTRONOMY BARCELONA 2019” on professors, xefs, investigadors, comunicadors i experts de tot el món han redactat un manifest dirigit al sector econòmic de l’alimentació i la gastronomia, a l’administració, als responsables educatius i a la societat en general, per establir els principis bàsics d’una nova disciplina o àmbit de coneixement que en els últims anys ha pres forma.
A la propera revista TECA (Tecnologia dels Aliments) que publica l’ ACCA, està prevista la ressenya completa de l’esdeveniment on també s’ hi inclourà el manifest complet.