El passat dia 31 d’octubre va tenir lloc la Jornada organitzada per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquesta jornada es van tractar els mites alimentaris, un tema de suma actualitat ja que cada cop més sentim notícies i opinions sobre diversos aliments, a vegades sense fonament. És per això, que l’ACCA va organitzar aquest esdeveniment en un format obert i de intens debat amb el públic, en la qual també es va invitar a José María Mulet (@JMMulet), doctor investigador, professor, divulgador científic i autor de diversos llibres.

 

José María Mulet i Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA.

Al llarg de la tarda es van tractar diversos mites alimentaris entre els quals destacaren els transgènics, aliments ecològics, llet, edulcorants, intoleràncies alimentaries, etc.

A continuació us en deixem uns exemples:

La llet és perjudicial per a la salut?

El Dr. Abel Mariné, membre de la junta de l’ACCA ho té clar: la llet és un gran aliat per la seva aportació en calci. És difícil trobar aquest mineral en la mateixa proporció que en un got de llet i que tingui tan elevada biodisponibilitat com en aquest aliment.

Un cas en el que sí s’ha d’anar en compte amb els làctics és en casos de intolerància a la lactosa. Una aportació del públic per part d’una pediatra va ser que hi ha molts diagnòstics de intolerants a la lactosa en nens, fet que pot ser contraproduent, ja que si s’elimina la lactosa en sec en la infància es pot agreujar el grau de intolerància.

 

Transgènics no, ecològics sí? Transgènics sí, ecològics no?

Imatge extreta de Pixabay

Sí per una temàtica és conegut José María Mulet és per la seva ferma opinió en aquest àmbit. Espanya és el país de la Unió Europea en que es concentren més cultius de transgènics, en especial les comunitats d’Aragó i Catalunya, ja que són les més afectades per plagues.

Pel que fa a l’agricultura ecològica, biodinàmica, etc.  que un producte porti aquests segells, no és garantia de que tingui millors propietats. També es va destacar que s’ha d’anar en compte en comprar segons quins aliments en els típics mercats medievals.

Productes light: què passa amb els edulcorants? Són segurs?

Actualment ens trobem en un gran nombre de productes light en el que es substitueix algun ingredient per un additiu com els edulcorants. El que podem extreure es que mentre es consumeixin en dosis segures, no té que haver-hi cap problema.

Un punt interessant en aquest tema va ser que els estudis que s’estan fent amb ratolins actualment, les dosis que se’ls administren són 100 vegades superiors als que solem consumir.

 

Comunicació i indústria alimentaria.

Tal i com va apuntar Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA, és fonamental que la indústria alimentària surti a donar la cara quan hi ha una crisi informativa, un exemple recent fou el de la carn roja i la seva relació amb la predisposició a càncer.

Els mitjans solen invitar a les tertúlies algun representant de la indústria afectada, però aquests ho solen rebutjar, així doncs inviten algun referent en el tema de l’alimentació encara que el tema no sigui la seva especialitat.

 

D’esquerra a dreta: Josep María Mulet, Mª Carmen Vidal, José Juan Rodríguez, Montserrat Rivero i Abel Mariné.

Conclusió i final de Jornada.

El debat va ser intens entre el públic en el que s’hi trobaven tant professionals com públic sense formació científica. Degut a l’èxit des de l’ACCA s’organitzaran més jornades en els que es tractin els mites alimentaris en forma de debat obert.

Us esperem a la jornada técnica que organitza l’ACCA, juntament amb l’Institut Català d’Estudis Agroalimentaris (ICEA) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya: “Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari”. Clica aquí i descobreix el programa!