Introducció de l’article que sortirà publicat a la propera revista ACCA per a socis coordinat per M.Rivero i E.Vidal
L’alimentació de la humanitat és un dels grans reptes de la societat actual, i cal abordar-lo, no només des de la perspectiva d’una alimentació saludable, doncs el 22 % de les morts en el món estan atribuïdes a l’alimentació, sinó també des del punt de vista de la sostenibilitat, doncs el 30 % de la producció de gasos d’efecte hivernacle (GEH) provenen de l’alimentació i més concretament un 14 % d’aquests provenen del bestiar/ramaderia intensiva.
Aquestes dades ens han portat a preguntar-nos si és millor per a la nostra salut no menjar o reduir el consum de carn vermella, i són moltes les opinions i posicionaments sobre aquest tema, però sovint aquests són contradictoris i desorientadors per al consumidor, que ha reaccionat, deixant de menjar-la i en d’altres ocasions dient que no cal fer cas de les notícies.
![](https://acca.iec.cat/wp-content/uploads/2022/06/dish-food-meat-raw-meat-butcher-shop-retail-115972-pxhere.com_.jpg)
La ciència avança i a dia d’avui sabem que, majoritàriament, no existeixen aliments bons o dolents, sinó que serà la seva correcta utilització i freqüència de consum el que els farà bons, o no tan bons, per a la salut humana i el medi ambient. Les carns en són un gran exemple, alguns estudis han situat a la carn en els pitjors dels escenaris i d’altres han afirmat que el seu consum moderat, ben al contrari, pot ser una font de determinats nutrients.
![](https://acca.iec.cat/wp-content/uploads/2022/06/sausage-4873861_1280-1024x768.jpeg)
Cal concretar de quines carns parlem, de com han estat processades, del consum que se’n fa i quin és el seu impacte mediambiental. The Great Food Transformation 2019 – 2050, document publicat per EAT-LANCET comission, planteja una sèrie de canvis en els hàbits alimentaris de la població com són l’increment en el consum de fruites i verdures, fruita seca i llegums, i reduir el consum de carns vermelles i sucres, reduint així la malnutrició i malalties com la diabetis, el sobrepès, alguns tipus de càncers i malalties cardiovasculars en les societats més desenvolupades o mal alimentades.
L’objectiu d’aquest article és transmetre una vesant científica i ajudar a professionals i consumidors a reflexionar i prendre les seves decisions.
COORDINADORES: M. RIVERO, i E. VIDAL
AUTORS: C. DE ANDRES, M.BANQUE, M.A.CALVO, R.CELORIO , O COMAS,, X.DE DIEGO, DOMINGUEZ, J.R. HIDALGO, A.MARCOS, M.RABASSA, M. RAVENTOS, M. RIVERO, J.J.RODRIGUEZ, G.SABATER, M.SALGOT, J.TIBAU, N.TORNER, F.TRESERES, J.VARGAS, C.VIDAL, E.VIDAL