Publicat a la columna del diar ARA del passat 23 de setembre per Claudi Mans

ALIMENTACIÓ 5S

El passat juny s’ha fet a Barcelona el XVII Congreso de la Sociedad Española de Nutrición i la X Jornada de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA-IEC). El títol de l’activitat era Alimentació 5S, i les cinc esses representen Saludable, Segura, Satisfactòria, Sostenible i Social. Més de 200 conferències, comunicacións científiques i pósters  tocaven tots els aspectes de l’alimentació, des de les cinc perspectives, perquè l’alimentació és una activitat ben transversal. Per això hi havia participants de centres de recerca i universitats, de les administracions implicades, i d’empreses de tot tipus.

Em va tocar moderar una taula rodona amb participants de cinc empreses de primeríssima línia mundial, que presentavem els seus  productes en el marc de les noves tendències, com productes sense sucres, matèries d’agricultura sostenible, orientació dels productes a molts segments de consumidors, i altres tendències  globals.

Per donar una idea de la varietat d’implicacions del tema, vegem-ne un exemple. Per part d’algun assistent es va objectar que no s’han de promoure els sucs de fruita, ni que no tinguin més que suc de fruita sense sucres afegits  i amb la polpa, perquè un suc de fruita no substitueix la necessitat de prendre cinc peces de fruita o verdura al dia. Algunes respostes van ser que, davant de la dificultat de que un nen mengi una fruita quan no en té ganes, pot ser interessant que prengui un suc de fruita sense sucre afegit, que té gairebé el mateix aport nutricional amb una textura diferent, abans que res. En un exemple tan simple es barregen aspectes nutricionals, econòmics -de pagesia i d’indústria -, psicològics i educacionals, i no hi ha una resposta directa òptima a la pregunta “Què és millor donar-li  per esmorzar a un nen?”

 

 

 

Sobre l’Autor
Claudi Mans és professor d’Enginyeria Química de la UB i director científic del Comité Español de la Detergencia, Tensioactivos y Afines. Assessor d’elBulliFoundation, CosmoCaixa i la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació. Destaquen les seves publicaciones com “La truita cremada” (2005), “Els secrets de les etiquetes” (2007), “La vaca esfèrica” (2008), “Sferificaciones y macarrones” (2010) i “La Química de cada dia” (2016), a més de 150 articles científics i de divulgació, Enllaç a bio més completa:https://cmans.wordpress.com/curriculum-2/