El passat dia 27 de novembre, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la Jornada Tècnica “Iniciatives per a la reducció del malbaratament en el sector agroalimentari”, Montserrat Rivero, va participar en la presentació de la jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, de l’ACCA i de l’Institut d’Estudis Catalans, i que s’inscriu dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP.

Iniciatives per a la reducció del malbaratament alimentari

La temàtica de la primera taula rodona va girar entorn a les iniciatives que s’estan duent a terme per a reduïr el malbaratament alimentari a Catalunya. Una de les iniciatives que es va presentar va ser “Espigoladors“, una iniciativa creada fruit de la crisi econòmica que té com a eix l’espigolament de minves agrícoles. Altres iniciatives eren sobre la millora dels processos de cria de vedells i d’ús dels pinsos, la transformació de galetes descartades en producte de venda com “Els arrugats“, l’aprofitament de pa per a la fabricació de cervesa com ARTcervecers, i l’anàlisi de l’eficiència en la producció d’elaborats de carn.

 

Vídeo: “els arrugats”, una lletja galeta amb molta història.

 

Innovació per a la reducció del malbaratament alimentari

La segona taula rodona de la jornada va girar entorn la innovació aplicada a la reducció del malbaratament alimentari ha estat l’objecte del debat a l’inici de la segona part del matí, amb la presentació de diversos projectes de recerca i innovació que compten amb la participació de la UAB, el CREDA, l’IRTA, del DARP, i l’Agència de Residus de Catalunya, i que poden oferir eines i solucions a les empreses del sector agroalimentari.

En aquest punt es va destacar el fet que no hi ha consens sobre la definició de malbaratament alimentari, fet que pot dificultar emprendre mesures legislatives i accions desde la Unió Europea. 

Sector agrari i sector agroalimentari, un punt de trobada per al malbaratament alimentari

Aquesta tercera i última taula rodona va tenir una important participació des de representants de la pagesia, cooperatives i iniciatives tan importants com el Banc dels Aliments .

En aquesta taula Gaby Susana, de la Plataforma d’entitats i persones contra el malbaratament alimentari, va fer una aportació important i es la següent:

“Tots som part del problema però també de la solució”

I es que és molt important la sensibilització de la població front aquest tema. En la primera taula, Manel Simó, President d’AFRUCAT , reflexionava sobre el fet de que des de les escoles s’haurien d’ensenyar aquests valors, tal i com es feia abans a les cases.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva, presentant els principals eixos de la lluita contra el malbaratament alimentari en el marc de les polítiques d’economia circular que s’impulsen a la Unió Europea (UE).

Fonts consultades: DARP