Articles

Sindèmia Global

Sindèmia Global

Article publicat a El Punt Avui el'1 de març de 2019 , per Abel Mariné. Una comissió de la revista The Lancet ha publicat un informe sobre la sindèmia global d’obesitat, subnutrició i canvi climàtic. Es considera sindèmia la sinergia entre epidèmies, en aquest cas...

Consum de carn i càncer

Consum de carn i càncer

Avui dia mundial contra el càncer ens fem ressò de l'article publicat a la revista Investigación y Ciencia del mes de febrer, per Rosaura Farre. En l'article es qüestiona la pregunta Fins a quin punt les carns vermelles i processades causen tumors colorrectals?...

Dietes ‘detox’

Dietes ‘detox’

Article publicat a El Punt Avui el 25 de gener de 2019 , per Abel Mariné.                 L’alimentació i les seves repercussions sobre la salut s’han de valorar segons dades científiques, que inclouen dubtes i incògnites, però...

Del ‘sobresaliente’ a l’excel·lent

Del ‘sobresaliente’ a l’excel·lent

 Article publicat a El Punt Avui el 21 de desembre de 2018, per Abel Mariné. El proppassat dia 12, el rector de la UB, amb Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i el degà, inaugurà, a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació,...

Pagar pel que no conté

Pagar pel que no conté

 Article publicat a El Punt Avui el 16 de novembre de 2018, per Abel Mariné. El títol d’aquest article, l’he manllevat del professor Claudi Mans, que fa un temps manifestava la seva preocupació per les prevencions de molts consumidors, la majoria sense motiu, per...

Aliments Ultraprocessats

Aliments Ultraprocessats

 Article publicat a El Punt Avui el 12 d'octubre de 2018, per Abel Mariné. El filòsof Francis Bacon ja deia que “és indubtable que una alimentació ben triada pot prolongar la vida en la majoria dels casos”. Es va parlar d’aquesta tria el 5 d’octubre passat, en la...

Alimentació 5S

Alimentació 5S

Publicat a la columna del diar ARA del passat 23 de setembre per Claudi Mans ALIMENTACIÓ 5S El passat juny s'ha fet a Barcelona el XVII Congreso de la Sociedad Española de Nutrición i la X Jornada de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA-IEC). El...

Aliments artesanals

Aliments artesanals

Article publicat a El Punt Avui el 7 de setembre de 2018, per Abel Mariné. A l’article Qüestió de noms, ja em referia al fet que també en alimentació “el nom fa, o no, la cosa”, arran del fet que França havia prohibit aplicar el vocabulari carni a aliments...

Meduses al plat

Article publicat a El Punt Avui el 3 d'agost de 2018, per Abel Mariné. El títol d’aquest article s’ha manllevat del que va publicar el setembre de 2014 l’expert en ciència i cuina Pere Castells a la revista Investigación y Ciencia, en el qual, entre altres coses, es...