L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, inicia una nova etapa amb la renovació de la seva junta directiva. Montserrat Banqué i Molas ha estat escollida nova presidenta, encapçalant un equip compromès amb els reptes presents i futurs del sector alimentari.
La nova junta, formada per professionals de diversos àmbits vinculats a l’alimentació, destaca per la seva voluntat de continuar la tasca de les juntes anteriors i per impulsar noves línies d’acció amb una mirada integradora, transversal i territorialment diversa. A més de la presidenta, el nou equip directiu està format per Miquel Bonet Pocino (vicepresident), Alícia Santamaria Orleans (secretària), Juan Ramón Hidalgo Moya (tresorer), i els vocals Eulàlia Vidal, Carolina Ripollés, Sandra Vidal, Elena Fulladosa, Cesc Puiggros, Manel Martín, Oriol Comas, Robert Solvia i Eva Espona.
El nou equip es proposa reforçar el paper de l’ACCA com a espai de referència en l’àmbit de les ciències de l’alimentació, apostant per una acció coordinada amb les altres seccions i societats filials de l’IEC, les universitats, els centres de recerca i les institucions del país. Amb una clara voluntat d’obertura territorial, la junta incorpora representants d’arreu de Catalunya. A més, es posa èmfasi en la necessitat de donar visibilitat a una mirada de gènere en tots els sectors que intervenen en la producció, transformació i consum dels aliments.
La innovació, el suport al talent jove i la promoció d’hàbits alimentaris saludables són eixos centrals d’aquesta nova etapa, juntament amb l’atenció a la salut pública i a la sostenibilitat ambiental. Amb una mirada alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, l’ACCA vol contribuir activament a afrontar els grans desafiaments globals com la seguretat alimentària, el malbaratament, el canvi climàtic i la protecció dels ecosistemes. Tot plegat, amb l’objectiu de fer arribar el coneixement científic a la societat, millorant la comunicació i la divulgació de les activitats i posicionaments de l’associació. En un moment en què Catalunya ha estat proclamada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, la nova junta aposta per fer de l’ACCA un actor clau en el debat sobre els models alimentaris del futur.