El 12 de desembre, l’ACCA va organitzar un esdeveniment titulat “Notícies falses i desinformació en l’àmbit de les ciències de l’alimentació: Una mirada multidisciplinària a un problema complex.” Aquesta jornada va comptar amb la participació dels ponents Sergio Álvarez-Napagao, Marc Masip, Carolina Ripollés i Oriol Comas, així com la presentació d’un llibre a càrrec de Mario Sánchez, qui va mantenir una conversa amb Eulàlia Vidal.

Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA, va donar la benvinguda i va presentar l’esdeveniment destacant que les qüestions relacionades amb l’alimentació i la nutrició generen moltes opinions, especialment amb l’auge de les xarxes socials. Rivero va subratllar la importància de debats per aclarir conceptes i proporcionar informació de qualitat en un camp que, com el de l’ACCA, està particularment afectat per les notícies falses, i, va celebrar l’èxit d’assistència.

Sergio Álvarez-Napagao va centrar la seva ponència en “Eines digitals per a la verificació de notícies i el paper de la intel·ligència artificial.” Va alertar sobre les greus conseqüències de la desinformació, que manipula l’opinió pública i fomenta l’erosió i la polarització. Va destacar la necessitat de desenvolupar eines digitals per automatitzar la identificació i contrast de notícies falses. i va afirmar que «la intel·ligència artificial pot tenir un paper tant positiu com negatiu en la verificació de notícies, des de la generació de desinformació fins a la detecció avançada de falsificacions». Marc Masip va abordar el tema “Aliments miraculosos i mites que no marxen: com podem verificar la desinformació alimentària a Internet?” explicant el treball que desenvolupa Verificat, una plataforma de verificació de fets o fact-cheking de la qual és membre, centrada a educar en el consum i la producció responsable d’informació.

Carolina Ripollés Ávila i Oriol Comas Basté van compartir la seva ponència “Alimenta’t amb Ciència,” presentant el seu projecte que busca apropar el treball del personal científic expert en ciències de l’alimentació a la comunitat per combatre la propagació de fake news i desinformació. Ambdós van subratllar la seva missió de crear i difondre material audiovisual per lluitar contra aquest fenomen. Per acabar, Eulàlia Vidal va conversar amb l’autor Mario Sánchez Rosagro amb motiu de la presentació del seu últim llibre “A tomate pocho no le hinques el diente”.