Del 20 al 23 de novembre de 2018 va tenir  lloc el  XVII WORKSHOP MÉTODOS RÁPIDOS Y AUTOMATIZACIÓN EN MICROBIOLOGÍA ALIMENTARIA

Recentment ens han fet arribar la ressenya del workshop que reproduïm a continuació:

 

Del 20 al 23 de novembre de 2018, tingué lloc el XVII workshop sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària (MRAMA), a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB; Bellaterra, Cerdanyola del Vallès), dirigit per la Dra. Marta Capellas Puig i el Dr. Josep Yuste Puigvert, professors de Ciència i Tecnologia dels aliments, i organitzat pel Centre d’Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments (CIRTTA) i el Departament de Ciència animal i dels aliments de la UAB. Celebrat anualment, el workshop MRAMA, d’un contingut aplicat i de futur, amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l’aigua.

En el workshop, participaren conferenciants de renom. S’encarregà de la ponència inaugural el Dr. José Juan Rodríguez Jerez, professor del nostre Departament, que oferí una visión general dels mètodes ràpids i miniaturats i l’automatització en microbiologia. El Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i professor del nostre Departament, informà exhaustivament sobre l’aplicació a la seguretat alimentària de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) i la seqüenciació genòmica masiva, mètodes genètics en constant evolució per detectar i identificar microorganismes. El Sr. Pablo de Vicente, de l’Asociación Española de Normalización y Certificación (AENOR), a Madrid, presentà el procés de validació i certificació ISO 16140 per mètodes ràpids de microbiologia. La Dra. Glòria Sánchez Moragas, de l’Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA, CSIC), a Paterna, explicà la seva experiència en virus de transmissió alimentària, remarcant-ne la rellevància i els mètodes de detecció. La Sra. Àngels Garcia Pascual, de La Sirena Alimentación Congelada, a Terrassa, participà amb una interessant ponència sobre l’aportació del laboratori de microbiologia en un retailer d’alimentació congelada. El Dr. Julio César Lamela Pérez, de l’Instituto Uruguayo de Normas Técnicas (UNIT) i la Cooperativa Nacional de Productores de Leche (Conaprole), a Montevideo (l’Uruguai), també exposà la seva experiència en la contaminació creuada a la indústria alimentària i l’aptitud bacteriana per persistir. El Dr. Kurt Houf, de la Ghent University (Gant, Bèlgica), transmeté magistralment als assistents els seus grans coneixements sobre la identificació i la caracterització de patògens alimentaris mitjançant MALDI i la genòmica. I el Sr. David Tomás Fornés, investigador científic de Nestec, Centre de Recerca de Nestlé, a Lausana (Suïssa), presentà un tema de gran importància com són els nous mètodes de referència ISO i els mètodes alternatius, i el seu impacte a laboratoris de microbiologia d’aliments. Els continguts de les ponències de dimecres donaren lloc a una taula rodona en què es tractaren aspectes sobre el control microbiològic a la indústria.

A més, hi assistiren importants empreses de microbiologia, que explicaren i mostraren els seus productes i els seus serveis (funcionament, avantatges i limitacions, i tècniques en què es basen). Aquestes empreses, que patrocinaren el XVII workshop MRAMA, foren: 3M España, BC Aplicaciones Analíticas, bioMérieux España, Bio-Rad Laboratories, Bioser, BioSystems, BIOTECON Diagnostics (Alemanya), IDEXX Laboratorios, iMiCROQ, ITRAM HIGIENE, Laboratorios MICROKIT, MenidiMedica (Grècia), Merck (Alemanya), MicroPlanet Laboratorios, Neogen Europe, Nirco, Promega Biotech Ibérica, Raypa, Romer Labs Diagnostic, Thermo Fisher Diagnostics, Tiselab i Werfen – QIAGEN.

També col·laboren amb el workshop MRAMA: Asesoría y Consultoría Sanitaria (ACONSA), ainia,centro tecnológico, BIPEA (França), Eppendorf Ibérica, Productos Florida, Grupo Kersia – Hypred Ibérica, Intertek Ibérica Spain, LGC Standards, PanReac AppliChem, Premiumlab, Quimivita, Estrategias Alimentarias – Revista eurocarne, Publica – Revista Técnicas de Laboratorio, Sweet Press – Revista Tecnifood, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), la Sociedad Española de Microbiología (SEM), l’Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC).

El workshop ha estat una activitat exitosa, tant pels ponents i les seves ponències, com per l’assistència de públic i la participació de les empreses de microbiologia. Aplegà 197 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals: (i) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, productes de la pesca, lacti, congelats, restauració col·lectiva, cacau, panificació i brioixeria, pastes alimentoses, begudes analcohòliques –aigües, sucs, purés i concentrats de fruites, liquats vegetals, begudes refrescants– i alcohòliques –cerveser, vitivinícola–, ingredients, additius i aromes, envasament), biotecnològic, farmacèutic, etc.; (ii) Professors i estudiants de la UAB (grau en Ciència i Tecnologia dels aliments, i tercer cicle) i altres universitats; (iii) Altres centres de recerca; (iv) Administració.

Durant tres dies, es dugueren a terme unes sessions pràctiques al laboratori, en què es treballà amb alguns equips i els productes més innovadors del camp dels mètodes ràpids i l’automatització. I s’organitzaren quatre tallers: (i) Perills microbiològics en els sistemes APPCC? Per fi, identifica’ls correctament a la teva empresa!, a càrrec del Sr. Jon Basagoiti Azpitarte (Imagining Management Systems, Ermua); (ii) El frau alimentari en els esquemes de certificació. Un nou repte per les indústries, a càrrec d’SGS ICS Ibérica; (iii) Ús dels recursos per microbiologia predictiva disponibles a l’internet, a càrrec de la Sra. Montse Vila Brugalla (Agència de Salut Pública de Barcelona); (iv) Programa d’assajos interlaboratoris: l’indicador clau de qualitat, a càrrec de Thermo Fisher Diagnostics.

La taula rodona prèvia a la cloenda oficial, amb diversos ponents i professionals d’empreses de microbiologia, tractà sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d’actualitat del sector, i constatà, juntament amb les ponències del workshop, la importància del correcte mostreig, relacionat directament amb la contaminació del producte; la rellevància de l’automatització al laboratori; la diversitat de necessitats quant a mètodes microbiològics, segons el sector, adaptant-se sempre als criteris i les normatives; així com els progressos en el desenvolupament de solucions que aporten rapidesa, precisió, sensibilitat i especificitat.

El XVIII workshop MRAMA se celebrarà del 26 al 29 de novembre de 2019.