El 13 de març de 2019, a la seu central de l’ Institut d’Estudis Catalans, s’ha dut a terme l`XI Jornada Tècnica de l’ACCA, que al mateix temps és un acte en memòria de Robert Xalabarder, persona molt vinculada a l’ACCA i a la indústria alimentària, i que va morir el 27 de juliol del 2017.

L’acte ha tingut tres parts.

Després de la presentació de la presidenta de l’ACCA, Dra. Montserrat Rivero, s’han pronunciat dues conferències sobre temes de molta actualitat i futur.

La primera conferència, a càrrec del Dr. Daniel Ramon Vidal, de ADM-Biopolis amb el títol “Cap a on va la biotecnologia dels aliments”

 

La segona conferència a càrrec del Dr. Joan Sabater Tobella, European Specialist in Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EC4), membre del Pharmacogenomics Research Network i president d’Eugenomics. La seva ponència ha estat “Interaccions aliments – herbes – fàrmacs. Un problema a resoldre”.

 

La segona i tercera part de la jornada, formen part de l’homenatge a Robert Xalabarder i Coca.
Robert Xalabarder fou una personalitat única. La seva forma de fer les xerrades, la seva cultura enciclopèdica, i el coneixement exhaustiu que tenia dels temes de la seva especialitat van fer que tots els seus interlocutors el valoressin extraordinàriament. Assabentats de la seva defunció el passat juliol , l’ACCA, de la que Robert en va ser membre, va decidir organitzar un acte a la seva memòria, en el que participéssin diferents persones vinculades al seu món i es va escollir fer-ho en el marc de la XI Jornada d’ACCA.

Robert Xalabarder fou un dels principals experts en additius alimentaris. Per això aquest ha estat el tema de la taula rodona, que ha constat de dues intervencions, i debat posterior. Els ponents: Pere Castells, llicenciat en Química i responsable de l’empresa Gastrocultura mediterrània, ben conegut per la seva intensa activitat en la relació gastronomia – cuina – ciència. Castells fou una de les primeres persones a estudiar de forma sistemàtica l’ús de determinats additius com a eines per a l’alta gastronomia, i destacà en l’ús d’hidrocol·loides a la cuina. L’altre ponent ha estat David Ventura un representant de l’empresa Carinsa, de gran importància en la fabricació d’aromes per a la indústria cosmètica, de detergents, i additius alimentaris per a tota gama de formulacions.

Després d’una pausa, la tercera part de la sessió ha consistit en diferents intervencions que han volgut glossar les diferents facetes de la figura de Robert Xalabarder. Conduit per Claudi Mans, vocal de la junta de l’ ACCA, les intervencions han estat a càrrec de Josep Obiols, amic personal de Xalabarder, i que va escriure la necrològica que va aparèixer al darrer número de la revista TECA (vol. 17); Rosa Nomen representant l’Institut Químic de Sarrià, centre d’estudis on es graduà, i amb el que col·laborava freqüentment;Andreu Gavilan, president de l’ AFCA, Montserrat Rivero, actual presidenta de l’ACCA i acadèmica del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, del que Xalabarder era també membre i que també va llegir un text HOmenaje a Roberto Xalabarder (feu clic a l’enllaç) enviat per  Maria Teresa Garcia Jimenez  de la Escuela Nacional de Sanidad Instituto de Salud Carlos III  i Arturo Xalabarder, fill d’en Robert, en representació de la família. Les intervencions lliures dels assistents han tancat l’acte.

A la revista TECA del proper numero,  hi haurà una ressenya més completa de l’event, amb els resums dels ponents.

Algunes fotos de la Jornada (cliqueu per fer-les més grans):