Article publicat a El Punt Avui el passat 13 de desembre del 2019 , per Abel Mariné.
La garrofa és una beina o llegum (de fet un fruit), amb una polpa amb sucres que envolta les llavors. S’ha de consumir madura perquè verda té efectes nocius. Es ven sòlida, en pols, trossejada o en forma de xarop. Alguns la prefereixen enfront del cacau pel seu gust dolç, perquè són al·lèrgics a la xocolata o per evitar els seus efectes excitants, i també perquè conté menys greix. Per això hi ha qui la utilitza en règims d’aprimament. Té més calci i menys fòsfor, potassi i ferro que el cacau, i és una interessant font de fibra. També té propietats medicinals. La farina de garrofa és astringent i antidiarreica. Era l’ingredient d’un aliment/medicament anomenat Arobon, que els que tinguin una certa edat potser recordaran. D’altra banda, la “goma de garrofí” extreta de les llavors té un efecte assaciant i laxant.
No us penseu que no heu ingerit mai cap derivat de la garrofa en la vostra alimentació habitual. La farina de llavors de garrofí i goma de garrofí és un estabilitzant, espessidor i modificador de la textura que està autoritzat, amb la designació europea E410, en salses, gelats, galetes, productes de pastisseria, pans i altres aliments.
Sobre l’Autor
Abel Mariné és professor emèrit de nutrició i bromatologia del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i membre emèrit de la secció de ciències biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, a més, és l’anterior president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació. Participa habitualment en mitjans de comunicació i és un referent en el món de la nutrició i l’alimentació per les seves investigacions i per les iniciatives que ha dut a terme en aquest camp.