Del 17 al 21 d’octubre d’enguany, s’ha celebrat a Roma el segon Fòrum Mundial de l’Alimentació. Ressenya de Ricard Celorio-Sardà.
Del 17 al 21 d’octubre d’enguany, s’ha celebrat a Roma el segon Fòrum Mundial de l’Alimentació, un esdeveniment coordinat per l’Organització d’Alimentació i Agricultura (FAO) de les Nacions Unides (ONU). En aquesta edició el lema era “Dietes Saludables, Planeta Saludable”, posant especial èmfasi en la sostenibilitat alimentària.
Aquest Fòrum es dividia en tres blocs, un centrat en la implicació de les noves generacions en la planificació dels sistemes alimentaris del futur, un altre enfocat a la innovació científica en l’àmbit de la sostenibilitat alimentària i un últim que potenciava les inversions en start-ups i emprenedors del sector.
Els principals objectius d’aquest esdeveniment eren trobar solucions per a la seguretat alimentària i l’enfortiment de la resiliència agroalimentària, ressaltar les connexions entre la salut dietètica i planetària, identificar i compartir solucions valentes i factibles per minimitzar i mitigar els impactes del canvi climàtic al llarg de la nostra vida i augmentar simultàniament l’accés global a aliments segurs i nutritius i a les dietes saludables i sostenibles.
A l’obertura del Fòrum hi van participar els presidents de Polònia, Hondures, Puerto Rico, Bangladesh, entre d’altres, així com varis ministres d’alimentació de governs de tot el món, a part de uns 2.200 assistents entre delegats de les nacions unides, científics, empreses i joves activistes, que durant cinc dies van participar de totes les activitats, assemblees i taules rodones que s’havien programat.
En el seu discurs en una cerimònia de cloenda on es va presentar una rica combinació d’activitats de promoció dels joves indígenes, música, poesia i cinema, el Sr. Qu Dongyu, director general de la FAO, va dir: “Estic impressionat per les moltes maneres en què les polítiques, la ciència, la tecnologia, la innovació i la inversió han convergit per impulsar les accions que necessitem per a un millor futur alimentari”.
L’esdeveniment va acabar emplaçant tots els presents a continuar treballant en la mateixa direcció i retrobar-se en la que serà la tercera edició d’aquest Fòrum Mundial de l’Alimentació a finals del 2023.
Ricard Celorio-Sardà
Dietista-nutricionista. Màster en Salut Pública i Seguretat Alimentària. Doctorand en ciències de l’alimentació.Expresident de FEDNU. Future food maker a l’EIT Food