Barcelona, 27 de maig de 2025 — Amb motiu del Dia Nacional de la Nutrició, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) va celebrar dilluns passat la jornada a l’Institut d’Estudis Catalans, centrada enguany en la dietoteràpia en situacions clíniques habituals. L’esdeveniment va reunir experts en nutrició clínica per reflexionar sobre el paper de l’alimentació en el tractament de trastorns com l’autisme, la disfàgia, la intolerància a la histamina o l’epilèpsia refractària.
La jornada va ser inaugurada per Montserrat Banqué i Molas, presidenta de l’ACCA, que va donar pas a la ponència de Giovanni Carrasco, economista i tècnic de la FAO, qui va exposar la tasca d’aquesta agència de Nacions Unides en el seu 80è aniversari. Carrasco va explicar el funcionament i la importància de l’informe SOFA, eina fonamental per mesurar la inseguretat alimentària global i avançar cap a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 2: fam zero.
A continuació, la taula rodona sobre dietoteràpia, moderada també per Montserrat Banqué, va abordar l’aplicació terapèutica de l’alimentació en diverses patologies. La Dra. Patrícia Esteban va obrir la sessió parlant sobre les dificultats alimentàries en infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA), subratllant la importància d’un enfocament realista i individualitzat en la intervenció nutricional.
Tot seguit, Marta Santiago, dietista-nutricionista de l’Hospital de Mataró, va destacar la rellevància de les adaptacions de textura i la seguretat alimentària en casos de disfàgia, posant en relleu el risc de complicacions greus com l’aspiració o la pneumònia si no es gestiona correctament.
Per la seva banda, Oriol Comas-Basté, professor de la Universitat de Barcelona i expert en amines bioactives, va aprofundir en els mecanismes de la intolerància a la histamina i la seva gestió dietètica personalitzada, destacant la variabilitat de símptomes i la complexitat diagnòstica.
Finalment, Marcos Carrasco, dietista-nutricionista de l’Hospital Clínic de Barcelona, va presentar, en absència de la seva col·lega Cristina Montserrat, la dieta cetogènica com a opció terapèutica en casos d’epilèpsia refractària infantil. Va remarcar que, malgrat la seva eficàcia en determinats casos, es tracta d’una dieta altament restrictiva que ha de ser aplicada de manera gradual i controlada.
La jornada va concloure amb la presentació d’Ariadna Ferrer del llibre infantil La Rita i el millor pa del món, editat per l’IRTA amb il·lustracions d’Anna Baquero, una eina didàctica per introduir els més petits en el valor de l’agricultura sostenible i la cultura alimentària.
Amb més de dues dècades d’història, la jornada del Dia Nacional de la Nutrició de l’ACCA s’ha consolidat com una cita destacada en el calendari de la divulgació científica i la promoció d’hàbits alimentaris saludables a Catalunya.