La Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans va acollir el passat 25 de març una nova edició de la Nit de l’Alimentació, una trobada organitzada per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) que va posar en valor el paper transformador de la ciència, la història i la innovació gastronòmica en l’alimentació actual.
Amb la participació d’experts de diversos àmbits, la jornada va arrencar amb la benvinguda de Montserrat Rivero Urgell, presidenta de l’ACCA, i Joan Gòdia Tresànchez, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat. L’acte va combinar la mirada històrica, amb una ponència d’Antoni Riera Melis sobre els 700 anys del Sent Soví, amb la visió científica de figures com Claudi MansTeixidó.
També hi va haver espai per a l’anàlisi dels reptes actuals de la sostenibilitat alimentària. Víctor Quintillà, xef i director gastronòmic del grup Lluerna, i Eulàlia Vidal, directora del grau en Farmàcia de IQS-Blanquerna, van debatre sobre la viabilitat d’una alimentació saludable, sostenible i de proximitat.
Un dels moments destacats de la nit va ser el reconeixement a la trajectòria de Pere Castells Esqué, president de la Fundació Science and Cooking World Congress, així com l’entrega del Premi Nit de l’Alimentació 2025, patrocinat per Laboratoris Ordesa, que va recaure en la investigadora Esther Cendra (URV) pel seu estudi sobre l’índex glucèmic durant l’embaràs i els seus efectes en el comportament dels infants.
L’acte es va cloure amb la presentació del llibre “Cuits pel clima. Produir aliments en temps de canvi climàtic”, de Francesc Reguant i Lorena Farràs, i una degustació de productes catalans que va permetre compartir impressions i sabors en un ambient distès.
La Nit de l’Alimentació 2025 va confirmar, un any més, el compromís del teixit científic i gastronòmic català amb una alimentació conscient i oberta als desafiaments globals.