Junta directiva

Montserrat Banqué i Molas

Montserrat Banqué i Molas

Presidenta

És llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB) i compta amb una sòlida formació en nutrició, adquirida mitjançant diversos programes especialitzats a escala internacional. A França, va cursar el Diplôme d’Université de Nutrition Humaine et Diététique et Diététique Thérapeutique a les Facultats A i B de Médecine de l’Université de Nancy, així com el Diplôme Inter-Universitaire (DIU) de Nutrition Artificielle a les universitats de París (René Descartes) i de Lió. A Barcelona, va ampliar els seus coneixements amb el Diploma de Postgrau en Ciències de l’Alimentació i la Nutrició i el Màster de Nutrició i Alimentació Humana a la Facultat de Farmàcia de la UB.

Amb més de 30 anys d’experiència en la indústria de la nutrició especialitzada, ha treballat en àmbits tan diversos com l’alimentació infantil (tant per a nadons sans com amb patologies), la nutrició artificial, la malnutrició, la disfàgia, l’obesitat i els errors congènits del metabolisme. Ha assumit responsabilitats en múltiples departaments: màrqueting, àrea mèdica, assajos clínics, publicacions científiques i regulació alimentària i de registres. Ha dissenyat productes específics, principalment de nutrició enteral i fórmules infantils. Ha estat present als principals congressos mèdics de nutrició, tant pediàtrics com d’adults, col·laborant en taules rodones, presentacions científiques i edició de llibres a escala nacional i internacional.

En l’àmbit mèdic i científic, s’ha format en Estadística i Metodologia de les Ciències de la Salut, així com en el Rol del Metge en la Indústria Farmacèutica, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També ha ampliat la seva formació en àrees com el màrqueting (ESADE), la direcció d’equips, la comunicació i les relacions de grup. Pel que fa a la regulació de productes alimentaris, especialment Aliments per a Usos Mèdics Especials i Complements Alimentosos, hi ha treballat durant més d’una dècada, participant activament en associacions sectorials com ANDI i AENE, on ha presidit el grup de treball tècnic. 

Miquel Bonet i Pocino

Vicepresident

És enginyer químic per l’Institut Químic de Sarrià. Forma part del Comitè Organitzador del Fòrum Barcelona Seguretat Alimentària (BSA) i és membre de l’Associació de Sèniors de Catalunya per a l’Orientació del Talent Emprenedor (ASENCAT), des d’on col·labora com a tutor acadèmic amb ESADE i IQS, assessorant alumnes en pràctiques i en treballs de fi de grau. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat principalment a Nestlé España, SA, on va treballar entre 1984 i 2019. Durant aquest període va exercir responsabilitats diverses en fabricació, recursos humans i productivitat industrial, coordinant la formació tècnica a les fàbriques i participant en múltiples projectes d’optimització d’eficiència. Els darrers 11 anys va liderar la unitat de Regulatory Affairs per a la regió Ibèrica, oferint suport intern a màrqueting i producció, i col·laborant amb diverses entitats en l’àmbit de la qualitat, seguretat alimentària i embalatge. Entre les seves col·laboracions destaquen la participació en grups de treball de FIAB (Federación de Industrias de Alimentación y Bebidas) centrats en comunicació al consumidor i seguretat alimentària, així com la seva participació en el Comitè Tècnic de l’Asociación Nacional de Fabricantes de Productos de Dietética Infantil (ANDI) i la presidència del Comitè Tècnic de l’Asociación Española del Dulce (PRODULCE). També és membre dels comitès Regulatory & Scientific i Nutrition and Health de CAOBISCO, de diversos comitès d’AECOC relacionats amb seguretat alimentària, qualitat i desperdici alimentari, de la Junta Directiva de SESAL i dels grups de treball de legislació i envasadors d’Ecoembalajes (Ecoembes), així com del seu Comitè de l’Acer.

Alicia Santamaria Orleans

Alicia Santamaria Orleans

Secretària

És doctora en Farmàcia amb especialització en Nutrició i Bromatologia, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i diplomada en Alimentación y Nutrición Aplicada per la Escuela Nacional de Sanidad de l’Institut Carlos III. Té un màster en Comunicació i Divulgació Científica, Mèdica i Medioambiental per la Universitat Pompeu Fabra i un màster en Fitoteràpia per la Universitat de Barcelona. Va iniciar la seva carrera professional com a investigadora al Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1993, i des del 1995 va passar a treballar a la indústria farmacèutica, on ha ocupat diferents càrrecs en els departaments científics, incloent recerca, Regulatory Affairs i comunicació científica. Actualment desenvolupa la seva activitat professional a l’Àrea de Scientific Marketing de Laboratorios Ordesa S.L., on realitza tasques de comunicació i divulgació científica amb un especial interès en entorns digitals dirigits a professionals i pacients sobre temes de salut i benestar, a més de formació per a professionals de la salut, població general i xarxes comercials a nivell nacional i internacional, així com coordinació i supervisió d’estudis observacionals sobre hàbits familiars i pràctica clínica pediàtrica en alimentació infantil. Des del punt de vista de la investigació, forma part de la Comissió Mixta de la Càtedra Ordesa de Nutrició Infantil, una entitat que promou la recerca avançada en nutrició infantil i estimula la formació, recerca i innovació en un entorn col·laboratiu universitat-empresa. Des del 2020 compagina la seva carrera a la indústria amb la docència, col·laborant com a professora col·laboradora en el Màster de Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. És membre de la Vocalia d’Alimentació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i de la Sociedad de Pediatria Extrahospitalaria y de Atención Primaria (SEPEAP).

Joan Ramon Hidalgo Moya

Joan Ramon Hidalgo Moya

Tresorer

És advocat especialitzat en Dret Alimentari. Doctor en Seguretat Humana i Dret Global per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), també va cursar el Màster en Seguretat i Prevenció i diplomat en Estudis Avançats en Dret Administratiu per la mateixa universitat.

És director general de la consultora FOOD LEGAL SOLUTIONS, especialitzada en dret de la qualitat i la seguretat alimentària. De 2007 a 2015 va exercir la presidència de la Sociedad Española de Calidad y Seguridad Alimentaria (SESAL), de la qual també és soci fundador i on prèviament havia estat vicepresident (2003–2007). Des de 2018 és membre de la Junta Directiva de l’Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya (AVHIC) i des de 2021 de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA).

És responsable de la Subcomissió de Seguretat Alimentària de la Càtedra Manuel Ballbé sobre Seguretat Humana i Dret Global de la UAB (des de 2022) i dirigeix el Fòrum Normes Alimentàries QSA de EPSI-FUAB des de 2019. Amb una trajectòria docent consolidada, és professor i coordinador del Màster en Gestió de la Seguretat i la Qualitat Alimentària (des de 2001) i del Postgrau en Dret de la Qualitat i la Seguretat Alimentària (des de 2009), impartits a FUAB Formació – UAB. Des de 2019 és també professor del grau oficial en Seguretat i Prevenció Integral, on imparteix l’assignatura “Seguretat Alimentària”.

Com a docent extern, ha col·laborat amb diferents màsters oficials de les universitats de Sevilla, Jaén i Barcelona en l’àmbit de la legislació i la seguretat alimentària. Des de 2024, és professor associat del grau en Nutrició Humana i Dietètica del TecnoCampus – UPF, on imparteix l’assignatura Deontologia, Bioètica i Legislació Alimentària. És membre de la Xarxa d’Experts Externs de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) des de 2011 i soci “Ad Honorem” de l’Asociación Iberoamericana de Derecho Alimentario des de 2009.

Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en entitats i congressos de referència: vicepresident de la European Working Community for Food Inspection and Consumer Protection (EWFC), responsable jurídic del Diari de la Seguretat Alimentària, assessor jurídic de la Revista Consumer de la Fundació EROSKI (2000–2009) i responsable de Legislació Alimentària i Formació de la Fundació CITOLIVA (2011–2013), on va dirigir el Programa d’Alta Direcció Agroalimentària els anys 2012 i 2013.

Ha format part de diversos comitès científics i d’honor en congressos nacionals i internacionals relacionats amb la qualitat i la seguretat alimentària, i de la Càtedra de Nutrició i Salut de la Universitat Catòlica de Múrcia (2013–2015).

Autor de nombroses publicacions i articles especialitzats en dret alimentari, ha intervingut com a ponent i coordinador en seminaris, congressos i cursos sobre temes jurídics vinculats al consum, la innovació, la salut, la nutrició, la qualitat i la seguretat dels aliments.

Eulàlia Vidal Garcia

Eulàlia Vidal Garcia

Vocal

És llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (UB), Màster Universitari en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments i doctora per la Universitat de les Illes Balears (UIB). La seva trajectòria professional inclou una llarga experiència en Oficina de Farmàcia (1991–2003) i la participació en projectes d’investigació, tant en convocatòries competitives (com l’Agència de Salut Pública de Barcelona) com no competitives (Universitat Ramon Llull).

És autora de diversos articles en revistes científiques indexades, del Manual práctico de Nutrición y Dietoterapia (2009) i de quatre capítols de llibre. Ha col·laborat en programes divulgatius a TV2, així com en espais de ràdio i articles de premsa, consolidant una trajectòria compromesa amb la transferència de coneixement en l’àmbit de la salut i la nutrició.

Actualment, és directora del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna i professora contractada doctora a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna – Universitat Ramon Llull, on imparteix docència als graus en Farmàcia, Nutrició Humana i Dietètica, i Infermeria des de 2004.

Forma part del Grup de Recerca en Salut, Activitat Física i Esport (SAFE) de la FPCEE-URL, dins la línia de recerca centrada en salut i activitat física en poblacions específiques, especialment la gent gran (des de 2014). És membre de la vocalia d’Alimentació del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i, des de 2019, coordina el Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen.

Carolina Ripollés Ávila

Carolina Ripollés Ávila

Vocal

És graduada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Seguretat Alimentària i Salut Pública per l’Heriot-Watt University (Regne Unit). La seva trajectòria acadèmica i investigadora s’ha centrat en la innocuïtat alimentària, amb especial èmfasi en el control de patògens en superfícies i matrius alimentàries, línia en la qual va desenvolupar la seva tesi doctoral (2015–2018), guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat de la UAB.

El 2021 va accedir a una plaça com a Professora Lectora Serra Húnter a la UAB, on recentment ha estat promocionada a Professora Agregada. La seva activitat docent és extensa, amb més de 3.000 hores impartides en assignatures de l’àrea de Nutrició i Bromatologia.

En l’àmbit de la recerca, ha participat en nombrosos projectes europeus, estatals i autonòmics, exercint com a investigadora principal en cinc d’ells. Les seves línies de recerca principals inclouen la persistència de patògens en entorns agroalimentaris, la resistència a biocides i l’estudi de noves estratègies de biocontrol. També destaca pel seu compromís amb la divulgació científica, especialment a través del projecte Alimenta’t amb ciència, orientat a combatre la desinformació en alimentació i nutrició.

L’any 2024 ha estat nomenada representant d’Espanya en una COST Action europea sobre biofilms, consolidant així la seva projecció internacional. És autora de 32 articles científics, 3 capítols de llibre i 1 patent, a més de múltiples publicacions divulgatives i contribucions en congressos científics.

La seva tasca de transferència de coneixement es reflecteix també en la participació com a ponent convidada en conferències, jornades, workshops, webinars i cursos especialitzats, promovent la connexió entre la recerca acadèmica i la seva aplicació en el sector agroalimentari i la societat en general.

Sandra Vidal Lletjós

Sandra Vidal Lletjós

Vocal

És farmacèutica i doctora en Ciències de la Nutrició, amb un especial interès en Medical Affairs i Gestió de Projectes Clínics. Té una sòlida experiència en la realització i gestió d’assajos clínics, així com en el desenvolupament de productes basats en la ciència. Destaca per la seva capacitat per establir i mantenir relacions amb investigadors i líders d’opinió (KOLs) a nivell nacional i internacional, contribuint a l’ampliació del coneixement científic i clínic.

Actualment exerceix com a Medical Senior Associate Iberia a Reckitt – Mead Johnson (des de juny de 2022), on gestiona més de 70 KOLs en les àrees de gastroenterologia i pediatria, participa en la comunicació de dades clíniques, el màrqueting mèdic i el desenvolupament de sessions científiques per a congressos i juntes assessores. Anteriorment, va ser Global Medical and Nutrition Project Manager a Laboratoires Grand Fontaine (2019-2022), on va coordinar assajos clínics, protocols i activitats de formació mèdica.

Des de setembre de 2020 és professora associada a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), assessorant tesis de màster i pràctiques en els programes de Nutrició i Salut i Alimentació en l’Activitat Física i l’Esport.

Va completar el seu doctorat a AgroParisTech – Université Paris-Saclay (2016-2019), amb una tesi centrada en l’impacte de la ingesta de proteïnes dietètiques en la curació mucosa després d’episodis inflamatoris intestinals, resultat que va donar lloc a diverses publicacions en revistes científiques.

Elena Fulladosa i Tomás

Elena Fulladosa i Tomás

Vocal

És llicenciada en Biologia (1999) i doctora en Biotecnologia per la Universitat de Girona (2004). Des de l’any 2007 és investigadora al Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentària de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), on desenvolupa la seva activitat científica en l’àmbit de la innovació tecnològica aplicada a la indústria alimentària.

La seva recerca s’ha centrat en els darrers anys en la implementació de noves tecnologies per a l’optimització dels processos d’elaboració i la caracterització nutricional dels aliments, treballant amb una àmplia varietat de productes, des de carnis crus-curats fins a extrudits elaborats amb proteïna alternativa. Entre les tecnologies emprades destaca l’ús de tomografia computeritzada, equips industrials de raigs X, inducció electromagnètica, espectrometria NIR i microones, així com tècniques d’imatge hiperespectral.

Ha participat en diversos projectes competitius europeus i nacionals, així com en col·laboracions amb empreses del sector agroalimentari. És autora de més de 50 articles científics i 13 capítols de llibre, i ha presentat més de 80 contribucions en congressos internacionals. Ha dirigit cinc tesis doctorals i actualment en dirigeix dues més, vinculades al desenvolupament d’anàlegs carnis a partir de proteïna alternativa mitjançant processos d’extrusió, amb especial interès en la integració de sensors per a la seva optimització.

Combina la seva activitat investigadora amb la docència com a professora associada a la Universitat de Girona, on des de 2017 imparteix l’assignatura “Tecnologia Culinària i Noves Tecnologies” al Grau en Innovació i Seguretat Alimentària.

Francesc Puiggròs i Llavinés

Francesc Puiggròs i Llavinés

Vocal

És doctor en Bioquímica i llicenciat en Química per la Universitat Rovira i Virgili (URV), on també exerceix com a professor associat al Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Compta amb un Màster en Nutrició i Dietètica per la Universitat de Barcelona (2009) i un Màster en Direcció d’Organitzacions Basades en el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (2017).

Des de l’any 2008 és el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’EURECAT, centre tecnològic de referència en recerca aplicada i innovació empresarial. En aquest marc, ha liderat i participat en nombrosos projectes de recerca amb empreses, tant de manera individual com en consorcis, i ha impulsat iniciatives per afavorir la col·laboració entre centres tecnològics i universitats.

La seva trajectòria científica es reflecteix en la coautoria de 37 articles científics i 3 capítols de llibre, així com en la seva presència activa als mitjans de comunicació, especialment en premsa i ràdio. Amb més de quinze anys d’experiència docent, imparteix assignatures relacionades amb la Seguretat Alimentària i l’Eficàcia dels Aliments a la URV, i col·labora des del 2013 amb el màster (no oficial) de la UB en Nutrició en l’Activitat Física i en l’Esport.

Des de 2021 és membre del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen, contribuint amb la seva experiència científica i tècnica a l’orientació estratègica de la marca en matèria d’alimentació i salut.

Manel Martín Palomas

Manel Martín Palomas

Vocal

És llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona, amb especialització en Química Orgànica, i va complementar la seva formació amb el Programa de Desenvolupament Directiu (PDD) a IESE Business School. També va ampliar els seus coneixements a la University of California, Berkeley, on va cursar estudis en estructura i reactivitat química. El seu compromís amb la innovació i l’excel·lència el va portar a desenvolupar una patent sobre un procés per a la producció de galactooligosacàrids en pols.

És un professional amb més de 25 anys d’experiència en la indústria agroalimentària, especialitzat en el desenvolupament de productes infantils, complements nutricionals i alimentació per a la tercera edat. Actualment dirigeix el Departament de Desenvolupament de Productes a Laboratoris Ordesa, S.L., una de les empreses líders en alimentació infantil i nutrició especialitzada. Al llarg de la seva trajectòria ha liderat diferents equips d’I+D i ha gestionat plantes pilot de productes lactis i cereals, supervisant el disseny i la reformulació de productes amb l’objectiu d’optimitzar-ne la qualitat i adaptar-los a les necessitats del mercat. Ha treballat en la implementació de modernes tècniques de control de qualitat en l’anàlisi d’aliments, contribuint a millorar significativament la competitivitat dels productes desenvolupats.

El seu coneixement tècnic i enfocament en la innovació han estat claus en la millora de processos tecnològics i en l’optimització de costos sense comprometre la qualitat.

 

Oriol Comas-Basté

Oriol Comas-Basté

Vocal

És doctor en Alimentació i Nutrició per la Universitat de Barcelona. És graduat en Farmàcia, en Ciència i Tecnologia dels Aliments i Màster Experimental en Ciències Farmacèutiques, amb especialització en Nutrició i Ciències dels Aliments. Forma part del grup de recerca “Amines i Poliamines Bioactives dels Aliments” de la UB, on va dur a terme la seva tesi doctoral (2015–2020), centrada en l’estudi de la intolerància a la histamina i en el desenvolupament de noves estratègies per al seu diagnòstic i maneig dietètic.

Actualment, és professor lector a l’àrea de Tecnologia dels Aliments del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, i investigador postdoctoral de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA·UB).

La seva trajectòria científica inclou l’autoria de 31 articles en revistes indexades i la participació en una trentena de projectes de recerca competitius i contractes de transferència de coneixement entre la universitat, l’administració pública i empreses del sector agroalimentari. És coautor de més d’un centenar de comunicacions presentades en congressos i jornades científiques, tant a escala nacional com internacional.

Des de 2022 coordina el projecte de divulgació científica Alimenta’t amb ciència, una iniciativa conjunta de la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona orientada a combatre la desinformació i les fake news en l’àmbit de les ciències de l’alimentació. El projecte compta amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

És president de l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments (ACCCTA) i membre de la Societat Espanyola de Seguretat i Qualitat Alimentàries (SESAL) i de la Societat Espanyola de Nutrició (SEÑ).

Robert Soliva Fortuny

Robert Soliva Fortuny

Vocal

És doctor enginyer agrònom i catedràtic de Tecnologia d’Aliments a la Universitat de Lleida (UdL). Amb més de 25 anys d’experiència en recerca, la seva trajectòria s’ha centrat en l’aplicació de tecnologies de processament d’aliments per al desenvolupament de productes segurs, saludables i d’elevada qualitat fisicoquímica, organolèptica i nutricional.

Ha liderat nombrosos projectes de recerca tant nacionals com internacionals en l’àmbit de la transformació i conservació d’aliments d’origen vegetal, i ha col·laborat activament en molts d’altres. La seva producció científica inclou més de 160 articles en revistes especialitzades, més de 30 capítols de llibre i l’edició de dos volums científics.

Actualment, és director del Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència dels Aliments i director del servei d’Assaig en Planta Pilot de Processament d’Aliments de la UdL, ubicat al Parc Agrobiotech de Lleida.

Eva Espona Malet

Eva Espona Malet

Vocal

És diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (1997) i en Infermeria per la Universitat de Barcelona (2000), amb un Postgrau en Metodologia i Tècniques d’Investigació en Infermeria per la Universitat Autònoma de Barcelona (2001) i un MBA en Indústria Agroalimentària (2003). La seva trajectòria professional inclou diverses posicions en l’àmbit de la nutrició i la salut, començant com a Dietista-Nutricionista al Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital Clínic de Barcelona (1998-2003) i ocupant posteriorment càrrecs en departaments de màrqueting a Novartis Medical Nutrition (2003-2007), Nestlé Health Science (2007-2010), Casa Santiveri (2010-2013) i BalanceLabs (joint venture entre Laboratorios ESTEVE i Calidad Pascual) (2013-2016).

L’any 2016 va fundar Nutshell Partners, un servei de consultoria en nutrició i màrqueting a través del qual ha realitzat projectes per a diferents empreses del sector com AB-Biotics, Angelini, Laboratoires Grand Fontaine, Lactalis Nutrición Iberia, Nestlé Health Science i Rubió. Des del 2019 compagina aquesta activitat amb la docència com a professora associada del Grau en Nutrició Humana i Dietètica a Blanquerna-Universitat Ramon Llull i com a professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya des del 2016. És membre del Grup d’Especialització en Seguretat Alimentària, Nutrició i I+D+i (GE–SANIDi) de l’Academia Española de Nutrición y Dietética, que promou accions per facilitar i consolidar l’activitat professional dels dietistes-nutricionistes en empreses alimentàries, de transformació i distribució, així com en empreses farmacèutiques.