Els fregits poden salvar el planeta, i no és broma!

Segurament moltes persones que es dediquen a promocionar una alimentació saludable a la vegada que respectuosa amb el medi ambient, tenen sentiments contradictoris al llegir l’article publicat a la prestigiosa revista “Nature Communicationsel passat mes d’octubre, i no és per menys! I es que un estudi de la Universitat de Bath al Regne Unit, podria haver trobat en els fregits un aliat per a combatre l’escalfament del planeta.

L’estudi co-liderat per Adam Squires i Christian Pfrang, investigadors del departament de química de la Universitat Bath i Reading respectivament, evidencia que aerosols que han estudiat es comporten igual que l’àcid oleic que es desprèn al cuinar. Aquesta estudi que en algun moment ens podria haver fet dibuixar un somriure ara sembla adquirir un nou sentit.

Emergència climàtica a Espanya

Aquest any 2017 que està apunt d’acabar, serà recordat a Espanya com un any record meteorològicament parlant, però no pas per records positius, més aviat per tot el contrari. Apart de portar tres anys amb una sequera persistent que no dóna símptomes de millora, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va registrar el passat mes de Juliol la temperatura record mai registrada al país. Ni més ni menys que 46,9ºC a l’aeroport de Córdoba, fets que evidencien que Espanya serà cada cop un país més càlid i desèrtic.

 

Tweet del 13 de juliol de l’Agencia de Nacions Unides per l’Acció Climàtica

 

Conclusions 

La solució per al canvi climàtic no ve pas donada per un increment d’aliments fregits en la dieta, ni molt menys! S’han de instaurar polítiques mediambientals complexes com l’optimització en la utilització de recursos naturals, respectar els acords sobre emissions, energies renovables, etc. El que els investigadors el que han fet és evidenciar que els greixos aliberats a l’aire por la cocció poden contribuir a la formació de núvols que refreden el clima, ja que han descobert una estructura tridimensional dins la molècula d’aire que s’allibera en la cocció que fa que el que seria una gota d’aigua es comporti com la mel. Amb aquesta estructura s’allarga la vida de les partícules i es formen els núvols, estan així, més temps a l’atmosfera.

Els investigadors de l’estudi però, recalquen que no es poden fer recomanacions per potenciar el consum d’aquest tipus de cuina, ja que és perjudicial per a la salut. Però arrel d’aquest estudi, segur que més d’un posarà d’excusa manjar fregits per a salvar el planeta!

 

Fonts Consultades

Pfrang C, Rastogi K, Cabrera-Martinez ER, Seddon AM, Dicko C, Labrador A, et al,. Squires. Complex three-dimensional self-assembly in proxies for atmospheric aerosols. Nature Comm. 2017; 8(1724):1-8.

Victoria T. España bate su récord de temperatura: 46,9 grados. El Periódico, Espanya: 2017, Juliol 14. Secció Societat. Online.

 

 

Sobre l’Autor
Andreu Prados és llicenciat en Farmàcia i graduat en Nutrició Humana i Dietètica. Des de 2010 es dedica a la comunicació cientificomèdica i corporativa del sector de la salut. Compagina la seva activitat professional en l’àmbit de la comunicació amb la docència a la Universitat Ramon Llull, l’Institut de Formació Contínua-IL-3 de la Universitat de Barcelona i la Universitat Isabel I i també imparteix seminaris in-company de nutrició i comunicació.