El passat 10 de Gener va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, la conferència organitzada per la Societat Catalana de Biologia “El greix marró: què és i què el converteix en un aliat antiobesitat”

En aquesta conferència, la Dra. Rosalía Rodríguez, professora del Departament de Ciències Bàsiques, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya, va destacar la importància del greix marró en el nostre organisme, així com l’evolució de les últimes investigacions publicades en revistes d’alt impacte com Nature o Cell.

 

El greix marró com a diana terapèutica

Els mecanismes fisiopatològics implicats en el desenvolupament de la obesitat i de les seves complicacions com la diabetis, construeix un dels grans reptes de la ciència.  Actualment, estem en una epidèmia global de sobrepès i obesitat, sent una dada colpidora el 35% dels infants amb problemes de sobrepès i un 15% amb obesitat a Catalunya.

La obesitat doncs, és un problema de salut global que té conseqüències greus per a l’organisme, ja que en un cos amb sobrepès o obès trobem més quantitat de greix blanc, que de greix marró, fet rellevant ja que en el greix blanc, “l’adipòcit blanc acumula energia, mentre que l’adipòcit marró fa tot el contrari, va cremant fent una acció termoreguladora”, tal i com afirmà Rodríguez.

Aquesta acció termoreguladora ve donada gràcies al gran nombre de mitocòndries que contenen els adipòcits del greix marró, millorant així el metabolisme de la glucosa i cremant greix, “aquest punt podria ser clau a l’hora de presentar una atractiva estratègia terapèutica front l’obesitat i les seves complicacions metabòliques”.

 

“L’activació del greix marró podria ser clau a l’hora de combatre l’obesitat, però fa falta més investigació”

 

Per altra banda, un estudi publicat a Nature que la Dra. Rodríguez va presentar, demostra com en el teixit adipós si esdevé una inflamació crònica per acció dels macròfags, propiciant l’acumulació de triglicèrids en el múscul esquelètic que afecta al funcionament normal del mitocondri i en el transport de la glucosa, sent un dels factors desencadenants de la diabetis mellitus tipus 2.

 

Chronic inflammation in adipose tissue triggers insulin resistance in skeletal muscle

 

Activació greix marró i conclusió

Com a conclusió, l’activació del greix marró ha suscitat gran interès sobre la comunitat científica, per ara, l’evidència científica per activar-lo recau sobre fer exercici físic amb poca roba, baixar la calefacció de la llar, fer-se periòdicament dutxes amb aigua freda, anar de vacances a climes més freds i per suposat, fer seguir una dieta mediterrània o japonesa, però ressaltant el fet de afegir-li aliments com el  bitxo o acompanyar-la amb te.

 

“Quan hegueu de triar vacances, millor Alaska que Hawaii!”

 

Per finalitzar, Rodríguez ens va comunicar a l’ACCA: “El nostre grup està interessat en investigar estratègies dirigides a l’activació de la funció termogènica del greix marró, això com en la conversió del greix blan en marró, per això combatre l’obesitat. A més, estudiem els mecanismes hipotalàmics encarregats de regular el metabolisme perifèric dels greixos, identificant noves dianes terapèutiques a nivell central”.

 

 

Per més informació del NeuroLipid Group podeu clicar aquí

 

La conferència a càrrec de la Dra Rodríguez va ser molt amena i hi va atendre públic molt jove interessat en les ciències. Qui sap, potser entre el públic s’hi trobava algun futur gran científic!

 

Sobre l’Autor
Andreu Prados és llicenciat en Farmàcia i graduat en Nutrició Humana i Dietètica. Des de 2010 es dedica a la comunicació cientificomèdica i corporativa del sector de la salut. Compagina la seva activitat professional en l’àmbit de la comunicació amb la docència a la Universitat Ramon Llull, l’Institut de Formació Contínua-IL-3 de la Universitat de Barcelona i la Universitat Isabel I i també imparteix seminaris in-company de nutrició i comunicació.