L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) impulsa una nova jornada centrada en la dietoteràpia i el seu paper fonamental en diverses situacions clíniques. L’acte tindrà lloc el dimarts 27 de maig a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona.
Amb el títol “Dietoteràpia en situacions clíniques habituals”, la jornada posarà el focus en com l’alimentació pot influir en contextos de salut tan diversos com el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), la disfàgia, la intolerància a la histamina o l’epilèpsia refractària.
L’obertura de l’acte anirà a càrrec de la nova presidenta de l’ACCA, Montserrat Banqué i Molas, qui també moderarà la taula rodona central. Tot seguit, tindrà lloc una ponència institucional a càrrec de Giovanni Carrasco, representant de la FAO, amb motiu del 80è aniversari d’aquesta organització internacional. La introducció d’aquesta intervenció anirà a càrrec del professor Robert Soliva, de la Universitat de Lleida.
La jornada continuarà amb una taula rodona que reunirà diversos professionals experts en dietoteràpia aplicada a casos clínics concrets. Patricia Esteban, doctora en alimentació i trastorns del desenvolupament (URV), abordarà el tema de l’alimentació en casos de l’espectre autista. Per la seva banda, Marta Santiago, dietista-nutricionista i investigadora predoctoral a la Unitat de Motilitat Digestiva de l’Hospital de Mataró, parlarà sobre la disfàgia en diferents edats. El doctor Oriol Comas-Basté, professor lector del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca BAPfood, exposarà l’etiologia i gestió dietètica de la intolerància a la histamina. Finalment, Cristina Montserrat i Marcos Carrasco Serrano, dietistes-nutricionistes de l’Hospital Clínic de Barcelona, presentaran el cas de la dieta cetogènica com a eina terapèutica en epilèpsia refractària.
Elena Fulladosa donarà pas a la presentació del llibre infantil “La Rita i el millor pa del món” (IRTA), a càrrec d’Ariadna Ferrer per concloure l’acte.
Aquesta trobada s’adreça a professionals, investigadors i estudiants interessats en els àmbits de la salut i l’alimentació (entrada lliure).